Какво е хиперхидроза и можем ли да се спасим от обилното потене?

Мини продукт при поръчка | Индивидуална онлайн консултация | Безплатна доставка над 100 лв.

Най-продавани
Овлажняващ и хидратиращ крем за крака с уреа

Keratolin Foot 10% Urea хидратиращ крем за крака 50 мл

8.80 лв.

Pure Skin сапун 100 г

(2 клиентски отзива)
10.90 лв.
Най-продавани

Acne Out сапун за мазна и акнеична кожа 100 г

(6 клиентски отзива)
10.60 лв.

Calmax успокояващ гел след ухапвания 30 мл

(1 клиентски отзив)
6.50 лв.

Твоята количка е празна

Продължи да пазаруваш

Какво е хиперхидроза и можем ли да се спасим от обилното потене?

Какво е хиперхидроза и можем ли да се спасим от обилното потене?

Чували ли сте думата „хиперхидроза“? Звучи като новооткрит химичен елемент или някаква тайна съставка на желираните бонбони, а всъщност представлява едно от често срещаните неразположения, каращи ни да се чувстваме неудобно в компанията на други хора. Ако още не сте се сетили, хиперхидроза е състоянието, при което се обливаме в пот буквално от глава и пети и което засяга около 2-3% от хората. Това е достатъчно, за да ви донесе верен отговор в „Стани богат“, но ако искате да научите нещо повече, то четете и нататък.

 

Освен че е неприятно като усещане, то може да доведе и до редица странични проблеми, като социална неувереност, нежелание за общуване и притеснение от елементарни взаимоотношения с други хора. И ако не вярвате колко неприятно е да имаш хиперхидроза, може просто да попитате човек, който страда от това състояние, за какво мечтае – вероятно ще чуете, че има само едно желание – да престане да страда това неконтролируемо изпотяване.

 

И така, какво е хиперхидрозата?

 

Хиперхидрозата най-общо представлява свръхактивност на потните жлези, заради която човек се поти дори при необичайни обстоятелства или при изпитване на силни емоции. Първоначално обилното потене се появява предимно по дланите и ходилата, а след това – и в областта на подмишниците, и ако човек не обърне внимание на проблема, той може и да му стане спътник до живот. Представяте ли си го? Вие и хиперхидрозата още 50 години? Брррр!

 

article image 800x450

Причини за поява на хиперхидроза

 

Както всички знаем, потенето е природният начин телата ни да се охлаждат, а механизмът на потенето включва и нервната система, която реагира веднага, щом усети покачване на температурата ни. Когато сме изнервени или притеснени, това също води до потене и то особено на дланите. Не може да не сте усещали колко влажни са дланите ви, когато ви предстои някакво важно събитие или нещо ви е стреснало. Най-често хората, страдащи от хиперхидроза, се потят най-вече в сутрешните часове, при събуждане и ставане от леглото.

Видове

 

Най-често срещаният тип хиперхидроза е първичната фокална хиперхидроза, при която нервите, отговорни за сигнализирането на потните жлези, реагират прекомерно. Представете си ги като пренавити пружини, които при всяко малко дразнение или предизвикателство се отпускат и като резултат, ние се обливаме в пот, включително и по лицето. Нито звучи, нито изглежда добре, а най-неприятното е, че лекарите са категорични, че няма медицинска причина за развиването на този тип хиперхидроза. Тоест, трябва да търсите причината другаде – лоша карма или неправилно подредени планети в хороскопа. Или просто в наследяването на гените от предците ви.

 

Вторичната хиперхидроза се появява като следствие на медицинско състояние (диабет, менопауза, дисфункция на щитовидната жлеза, сърдечни проблеми, ниска кръвна захар, инфекции и др.) и е по-рядко срещаният тип, характеризиращ се с потене по цялото тяло.

Хиперхидрозата може да бъде локализирана в областта на дланите и тогава тя се нарича палмарна хиперхидроза или в областта на краката – плантарна хиперхидроза.

 

Лечение

Odorex Deo рол-он против изпотяване с удължено действие

Ако страдате от първична хиперхидроза и нямате подлежащо медицинско състояние, то подходът изисква да наблюдавате кои са събитията, предизвикващи епизоди на потене, и как можете да ги овладявате.

 

Обичайно методите за справяне с неприятното потене са няколко:

Дезодоранти с 24 часово действие против изпотяване. Те обикновено съдържат повече парфюм и ниски дози метални соли, най-често алуминий. В случай на сериозна хиперхидроза, те не вършат работа и потенето продължава със същата сила.

 

При по-тежки и неповлияващи се състояния, може да потърсите антиперспиранти със съдържание на алуминиев хлорид. Този тип продукти се прилагат само вечер, преди лягане, в продължение на 2-3 вечери, а след това – по веднъж седмично, профилактично. Антиперспирантите блокират само свръх-активните потни жлези, без да създават затруднение в терморегулацията на тялото. Ефектът им трае различно между пет и десет дни, което си е решение на потенето, откъдето и да го погледнеш. Изборът между рол он или спрей е ваш.

Odorex Deo спрей против изпотяване

Сред възможните методи за справяне с проблема е и йонофорезата, както и някои лекарства и антихолинергици.

 

Най-тежката артилерия против обилно изпотяване е прилагането на ботокс, който спира изпотяването за период от около 4-6 месеца.

 

Симптоми

 

Ако се потите обилно и това влошава качеството ви на живот, сигурно сте си задавали въпроса дали не страдате от някакво по-сериозно състояние. Симптомите на хиперхидроза не са съвсем ясно очертани и леки такива могат да ви съпътстват дълги години преди да се задълбочат. Обратното също е възможно – обилното потене да е част от всекидневието ви години наред и да ви изпълва с несигурност и тревожност.

 

Има няколко типа потене, в които вероятно можете да се разпознаете:

  • Обилно потене в областта на подмишниците и гърба
  • „Напояване“ на дрехите до степен, че трябва да се преоблечете
  • Пот, избиваща на челото и бузите
  • Напояване на чорапите и изключителна влага по дланите

Най-често фокалната хиперхидроза засяга подмишниците, ходилата, лицето – включително бузите и челото, долната част на гърба, гениталиите, дланите.

 

Усложнения

 

Прекомерното потене води до различни оплаквания – сърбеж, възпаление на кожата, лоша миризма (когато бактериите върху кожата се смесят с потта), промени в кожата и други – това са физическите последствия от това състояние. Често хиперхидрозата на краката може да влоши съществуващи заболявания като гъбички, които обичат влажна и топла среда за живот. В този случай ограничаването на потенето на краката е особено важна задача, която е част от лечението на първичния проблем.

Odorex Foot спрей

Хиперхидрозата, сама по себе си, не е застрашаваща живота, но със сигурност влошава качеството му. Често хората, страдащи от хиперхидроза, не излизат и не общуват толкова, колкото им се иска, крият се от околните, мислят предварително дали дадено събитие в определено време би им повлияло зле, така че да се потят обилно, и взимат много от решенията в живота си на базата на състоянието си. Може да се каже, че тя се отразява тежко на психическото състояние и предизвиква сериозен душевен дискомфорт.

 

В заключение – хиперхидрозата не е често срещано състояние, но пък за тези, които страдат от него, то често е определящо начина на живот. Най-лесният начин да разберете дали страдате от него е да се наблюдавате кое в рутината ви предизвиква обилно потене и колко тежко е то, а в случай, че нещата с потенето излизат извън контрол – да посетите лекар.

 

Това, разбира се, рядко е необходимо, а най-често състоянието може да бъде овладяно просто с подходящ препарат против изпотяване. И помнете – ако страдате от хиперхидроза, много е вероятно да бъдете в нейната компания до живот, така че, погрижете се още сега за нея.