Здравейте, имам ужасен косопад!

-30% с промо код BLACK30

Най-продавани
Овлажняващ и хидратиращ крем за крака с уреа

Keratolin Foot 10% Urea хидратиращ крем за крака 50 мл

8.80 лв.

Pure Skin сапун 100 г

(2 клиентски отзива)
10.90 лв.
Най-продавани

Acne Out сапун за мазна и акнеична кожа 100 г

(6 клиентски отзива)
10.60 лв.

Calmax успокояващ гел след ухапвания 30 мл

(1 клиентски отзив)
6.50 лв.

Твоята количка е празна

Продължи да пазаруваш

Здравейте, имам ужасен косопад!

Здравейте, имам ужасен косопад!

Ако ползвате Facebook и евентуално членувате в някоя голяма група там, няма как да не сте забелязали колко много хора се оплакват от… косопад. Този проблем се оказва много по-разпространен в последните две години, отколкото когато и да било преди това, а причината е COVID-19 и целият стрес около него, които се отразиха пагубно и на косите ни. Косопадът е напълно естествен процес, но когато се случва с бясна скорост и в големи количества (разбирайте – пълни шепи с коса всяка сутрин), имаме пълно право и дори задължение да се оплачем публично и да попитаме „Помощ! Какво да правя?“

 

И макар и да няма универсален отговор на този въпрос, все пак могат да бъдат посочени няколко правила за действие, но преди това трябва да разберем какво наистина представлява косопадът и защо ни се случва точно на нас (съдба, лоша подредба на планетите или нещо друго).

 

Косопадът е често срещано състояние, което е по-разпространено сред възрастните, но дори и децата могат да страдат от него. Всеки ден, всеки от нас губи по около 50-100 косъма, което на фона на над 100 000 косъма на главата ни, представлява малка загуба. Освен това загубената коса се заменя от нова и така силите са изравнени – в нормалния случай.

 

Ние обаче сме се събрали, за да обсъдим точно обратното – случаите, в които загубата на коса не се компенсира и с течение на годините (или пък внезапно) се оказваме ако не оплешивели, то с доста оредяла грива. Косопадът не е просто козметичен проблем, а огромно житейско препятствие, защото се отразява на самочувствието и води до по-ниско качество на живот.

 

Затова, ако виждате, че в продължение на дълъг период от време възглавницата ви е обсипана с коса и с просто око можете да преброите, че там има повече от 50-100 косъма, значи е време да направите следния анализ:

  • Разделете косата на две и се вгледайте в пътя. Ако е станал по-широк, това би могло да означава, че косата ви оредява
  • Погледнете се в огледалото и вижте откъде започва косата ви. Ако ви се струва, че преди сте имали коса по-ниско, а сега прагът се е дръпнал нагоре, вероятно имате проблем
  • Инспектирайте четката/гребена. Ако вадите шепи коса от тях, знаете – имате проблем
  • Сърбеж/болка по скалпа – още едно, допълнително доказателство, че има някаква причина за косопада, който вече сте установили

Причини за появата на косопад

Това е въпрос за не по-малко от 1 милион долара, но никой не ни ги дава, затова трябва сами да си отговаряме, при това – безплатно.

Като начало, трябва да знаете, че има няколко основни вида косопад, всеки от които е причинен от различни неща.

 

АНДРОГЕННА АЛОПЕЦИЯ

Обикновено е наследствена и за да разберете най-лесно какво представлява, си представете плешив мъж (понякога – и жена). Това е най-често срещаният вид косопад, засягащ около 50% от хората по света. Развива се постепенно и достига апогея си, когато сме на средна възраст и един ден се поглеждаме в огледалото, и си казваме – „Ето, и аз оплешивях като дядо ми“.

При жените този тип косопад се характеризира с изтъняване на косата по целия скалп, както и в увеличаване на участъка, известен като „път“, докато при мъжете оплешивяването е рязко и прогресивно, и засяга челото и темето.

 

АЛОПЕЦИЯ АРЕАТА

Какво, какво? Звучи като рядък животински вид, с който току-що сме се запознали по Nat Geo Wild, но всъщност е тип косопад, дължащ се на автоимунно състояние. То кара имунната ви система да атакува космените фоликули, вследствие на което се образуват голи участъци, а в тежки случаи – и цялостно оплешивяване. Заболяването може да доведе и до загуба на окосмяване по вежди, мигли и други части на тялото.

 

АНАГЕНЕН ЕФЛУВИУМ

Това е вид косопад, който се развива мълниеносно. Обикновено е вследствие на химиотерапия или радиация, и след като лечението спре, косата израства.

 

ТЕЛОГЕНЕН ЕФЛУВИУМ

Това пък е внезапен косопад, дължащ се на силен стрес – емоционален, физически, състояние на шок, сериозна болест или екстремен стрес. Понякога се дължи и на хормонални промени, каквито има по време на бременност, раждане, менопауза, както и в случаи на недохранване, ендокринни заболявания, прием на определени медикаменти (антикоагуланти, бета-блокери и др). Състоянието в повечето случаи е обратимо, когато се премахне причината за него.

 

ТИНЕА КАПИТИС (МИКОЗА)

И това звучи като излязло от учебник по биология и то си е така – състоянието се причинява от гъбична инфекция, която засяга скалпа. Причинява оголване на малки участъци от скалпа, причинява сърбеж и удебеляване на кожата.

 

ТРАВМАТИЧНА АЛОПЕЦИЯ

Както името подсказва, тя е причинена от прекален натиск или дърпане на косата – примерно с ластици, фиби и други пособия, които жените най-често използват.

 

Как да си върнем косата?

И така, вече сте запознати с различните видове косопад, време е да разберете вие от кой тип страдате и как да го терапевтирате. Ако сте наясно, че състоянието се дължи на някакво автоимунно заболяване или пък е вследствие на прием на лекарства, можете да го овладеете с лекарска помощ.

 

А в останалите случаи?

Истината е, че няма магическа пръчка за този проблем. Косата, като всяко живо нещо, расте със свои темпове и има нужда от време, за да се възстанови, и под „време“ разбирайте поне 6 месеца, а понякога и година-година и половина за пълно регенериране. Това е заложено в самия космен цикъл или периодите на регрес и регенерация на косата, които се редуват през целия ни живот.

 

Достатъчно е да знаете, че косменият цикъл се състои от четири фази – телоген (почивка), анаген (растеж), катаген (регресия) и екзоген (смяна на космите), както и че фазата на анаген продължава години, на катаген – дни, а на телоген – месеци, за да разберете, че става когато говорим за възстановяване на косата, става въпрос за наистина дълъг процес!

 

Знаем как звучи това. Знаем и че ще ви е тежко през това време, но обещаваме, че когато видите напредъка и по-малкото коса по четката, мотивацията ви ще расте. Накрая дори може да се окажете с повече и по-красива коса отпреди! Но дотогава трябва да изминете нелек път и да следвате няколко правила.

 

Не тормозете косата. Не я връзвайте, дърпайте, усуквайте, горете, изрусявайте и въобще – оставете я на мира. Дайте ѝ възможност да се вее свободно (каквото е останало от нея) и да заема такава форма, каквато ѝ се иска по естествен път.

 

Хранете се пълноценно. Това означава да приемате достатъчно протеини, въглехидрати и мазнини, защото косата има нужда от тях, както и от минерали. Яжте нормално, гледайте да не се стресирате прекомерно и живейте колкото се може по-природосъобразно.

 

Не прекалявайте със стилизиращите продукти, както и сешоарите, четките и пресите. Ползвайте ги, ако има неотложна необходимост, но избягвайте всекидневната им употреба.

 

Сменете продуктите за коса с терапевтични такива. Това е изключително важна стъпка по пътя към възстановяване от косопад, затова ѝ обърнете сериозно внимание.

 

В biotrade знаем, че косопадът е пагубен за самочувствието и разбираме всеки с подобен проблем, но освен съчувствие, предлагаме и решение – продуктите от серията ни Sebomax HR.

 

SEBOMAX HR

Серията е специфично насочена към проблема с косопада и работи за ограничаване на процеса на окапване и разреждане на косата. Продуктите стимулират растежа на косата, възстановяват плътността и блясъка и то – доказано с проучвания. Според проведени in vivo и in vitro тестове на активната съставка Baicapil™, прилагането на продуктите от серията намалява косопада с 60% за три месеца и води до 18% увеличение на плътността на косата.

 

Всяка грижа за косата започва с шампоана. В тази серия задачата му е да стимулира растежа на косата, да увеличи нейната плътност и да заздрави корена на косъма. Прави го безупречно, благодарение на безсулфатна си формула, която вплита няколко активни съставки – комплекс с Baicapil™, екстракт от розмарин, кофеин, пшенични протеини и витамини.

 

Подходящ е при косопад след COVID-19, след бременност и раждане, зоново окапване на косата, след процедури за присаждане на коса и мезотерапия на скалпа. Възстановява плътността и здравината на косъма, ограничава процеса на окапване, сгъстява косата и най-общо казано – намалява косопада. Не съдържа силикон, нито каквито и да е дразнещи съставки, като парабени и сулафати, не омазнява и не утежнява косъма. Може да бъде използван всеки ден.

 

Препоръчително е да го комбинирате със стимулиращия тоник от серията, който е със същите съставки и осигурява допълнителна качествена грижа за косата, а черешката на тортата идва под формата на Капсули за бърз растеж и постигане на най-добри резултати. Хранителната добавка е естествено допълнение към козметичната грижа и осигурява синергичното действие на няколко съставки (L-цистеин, биотин и др.), които се грижат за отслабената имунна система и противодействат на косопада.

Стимулиращият гел за кръговиден косопад е също страхотна допълнителна грижа за мъже и жени, които страдат от косопад. Осигурява щедри дози капсаицин и ментол и е подходящ за всички случаи на оредяваща коса и за малки зони по брадата при мъжете. Действието му е проактивно – активира естествения жизнен цикъл на растеж на косъма, подобрява микроциркулацията на скалпа и подобрява плътността и гъстотата на косата.

 

И накрая – да, никой не казва, че ще е лесно. Или бързо. Но това е вашата коса, вашето самочувствие, вашето тяло и вие сами трябва да знаете, че борбата за тях си струва. Прилагайки всички от изброените мерки, ще сте спокойни, че сте направили всичко необходимо, за да си върнете здравата коса, а когато това се случи – защото то ще се случи – ще се чувствате просто прекрасно.