Теория на тъмните петна Стр. 3 от 4 | biotrade.bg

Мини продукт при поръчка | Индивидуална онлайн консултация | Безплатна доставка над 100 лв.

Най-продавани
Овлажняващ и хидратиращ крем за крака с уреа

Keratolin Foot 10% Urea хидратиращ крем за крака 50 мл

8.80 лв.

Pure Skin сапун 100 г

(2 клиентски отзива)
10.90 лв.
Най-продавани

Acne Out сапун за мазна и акнеична кожа 100 г

(6 клиентски отзива)
10.60 лв.

Calmax успокояващ гел след ухапвания 30 мл

(1 клиентски отзив)
6.50 лв.

Твоята количка е празна

Продължи да пазаруваш

Теория на тъмните петна

Теория на тъмните петна

Тъмни петна е популярното название, което дерматолозите определят с термина „хиперпигментации”. Както самото име подсказва, това са участъци, където кожата е по-тъмна – те се появяват там, където клетките, наречени „меланоцити“ са произвели повече меланин (пигментът, който определя цвета на кожата).

 

Това съвсем не е рядко състояние може да засегне както мъже , така и жени; както хора със светла кожа, така и с по-тъмна.

 

Д-р Мартина Янева ни помага да научим повече за хиперпигментациите – с други думи, да се заровим в теорията на тъмните петна!

 

Каква всъщност е причината за тяхната поява?

 

Хиперпигментни петна могат да се появят в следствие на:

  • Хормонални промени – диагнозата „мелазма“ се поставя най-често при бременност, когато под въздействие на хормоните се произвежда повече пигмент и се разпределя неравномерно в кожата. Такива петна най-често се забелязват по лицето – т.нар маска на бременността.
  • Слънце – това е най-разпространената форма на тъмни петна, нарича се още „соларно лентиго“ (слънчеви петна). Причината е ясна – директно въздействие на ултравиолетовите лъчи. Слънчевата радиация стимулира меланоцитните клетки и от засиленото производство на пигмент се случват две неща: кожата придобива тен и натрупва меланин само на определени участъци. Слънчевите петна засягат откритите части на тялото – лице, ръце, деколте, предимно при хора със светла кожа. Много наподобяват луничките, но за разлика от тях не избледняват през зимата.
  • Възпаление – говорим за т.нар. „постинфламаторна хиперпигментация“ когато петната се появяват на място, където кожата е била травмирана или е имало възпалителен процес. Такива са петната след акне или изгаряне.

 

Можем ли да се предпазим от появата на тъмни петна ?

 

Тъй като слънчевите ултравиолетови лъчи са основен фактор за появата на хиперпигментации, първата и основна препоръка е да се избягва продължително излагане на слънце, както и евентуално изгаряне.

Ежедневното нанасяне на фотозащитен крем поне с SPF 30 е другата незаменима стъпка както при превенцията, така и при лечението на тъмните петна.

 

Какво се случва, ако вече сме допуснали петната да „украсят“ кожата ни?

 

Да си признаем, почти винаги стигаме до тази фаза, просто защото е пренебрегната превенцията. И това е моментът, в който дерматологът избира един от трите основни подхода за третиране на хиперпигментациите:

  • Химически пилинг – представлява употреба на киселини, с цел да се ексфолира горният кожен слой и да се стимулира регенерацията на кожата. Такъв пилинг, в комбинация с вещества, подтискащи меланогенезата (увеличеното производство на меланин), е в основата на дерматологичната депигментираща козметика като Melabel Whitening.
  • Лазерна терапия– принципът на лечебния ефект е същият като при употребата на киселини, с тази разлика, че за целта се използват високо енергийни светлинни лъчи, които проникват на различна дълбочина в кожата.
  • Хидрохинон – органично съединение, производно на бензена. Употребата му води до изсветляване на кожата и намаляване на производството на меланин. Не е подходящ за продължителна употреба и лечението се извършва само под лекарски контрол.

 

В заключение – какво научихме за тъмните петна:

 

Виновниците за тъмните петна са известни – пигментът меланин и слънчевите ултравиолетови лъчи.

 

Предпазването от пряко излагане на слънчева светлина е от основно значение и за превенция, и за лечение на петната.

 

Вече появилите се петна се третират с депигментиращи продукти или апаратни процедури –  за препоръчване след консултация с дерматолог.

 

Ефектът настъпва постепенно и е изцяло зависим от избора на правилния подход и стриктното прилагане на подбраните продукти.

 

Статия на д-р Мартина Янева

 

Д-р Мартина Янева, дерматолог в клиника ЕвроДерма.

Завършила Медицински Университет – Монпелие, Франция и Медицински Университет – София. Специализира дерматология в Клиника по кожни и венерически болести на Аджибадем Сити Клиник – болница Токуда.

Член на Български лекарски съюз, Българско дерматологично дружество, Национална академия по алергология и клинична имунология. Работи активно в областта на дермоалергологията и атопичния дерматит.