Мини продукт при поръчка | Индивидуална онлайн консултация | Безплатна доставка над 100 лв.

Сквалан / Squalane

Сквалан / Squalane

Дори никога да не сте чували за сквалан, има голяма вероятност той неусетно да стане съществена част от вашата рутина, защото постепенно се превръща в новата “топ” съставка на много козметични продукти. Той осигурява на кожата дълбока и мощна хидратация и има антиоксидантно действие, което предпазва дермата от свободни радикали.

 

Какво точно е скваланът може да разберете от следващите редове.

Какво е сквалан?

Скваланът е рафинирано овлажняващо масло със структура на молекулата, близка до тази на липидите в човешката кожа. Поради тази причина се абсорбира лесно, без да оставя мазни остатъци.

 

Най-често намира приложение в емолиентите заради способността си да  подсилва водно-липидната бариера и да запазва влагата в дермата за дълго време. Крайният ефект от ползването му е гладка и мека кожа.

 

Освен че скваланът е полезен за кожата, той е и неин естествен компонент. Намира се в изобилие в кожните мазнини, но с възрастта естественият му синтез се забавя. Кожата става по-суха, груба и податлива на външни влияния. Прилагани локално, козметичните продукти със съдържание на сквалан поддържат нивата му и придават здрав и гладък вид на кожата.

Има ли разлика между сквалан и сквален?

 

Въпреки че несъмнено са свързани, скваланът и скваленът не са едно и също нещо. Те се различават не само по гласната буква, но и по химическата си структура.

 

Скваленът е естествена съставка на кожата и представлява около 15% от кожната мазнина. Открит е през 1906 г. от японския химик Мицумару Цуджимото и започва да се изследва с цел прилагането му в козметиката и медицината.

 

В миналото козметичната индустрия го е извличала от черния дроб на акула. От тук произлиза и наименованието му – squalus, което на латински означава “акула”. По етични причини днес се използват алтернативни източници от растителен произход като маслина, оризови трици, пшеничен зародиш и захарна тръстика, които са също толкова ефективни.

 

Скваленът е много нестабилен и бързо се окислява. Това води до произвеждането на скваленови пероксиди, които имат провъзпалителен и комедогенен ефект. За да се избегне това, растителният сквален преминава през процес на хидрогениране, за да се получи сквалан, който е некомедогенен и стабилен срещу топлина и окисляване.
Заради тези си качества е изключително съвместим с кожата, има лек и копринен допир и незабележим аромат.

Ползи и предимства на сквалана на растителна основа

От години маслата са набедени за комедогенни, с мазна или трудна за абсорбиране текстура. Нито една от тези характеристики обаче не се отнася за сквалана и ползите от неговата употреба.

 

Основната му функция е да поддържа хидролипидната бариера, която предпазва кожата от външни агенти и предотвратява загубата на влага. Така благоприятства за оптималния баланс на  и забавя преждевременното стареене на дермата. Скваланът стимулира регенерацията на клетките и производството на колаген, като така подобрява общото състояние на кожата.

 

Скваланът е високо ценена съставка в емолиентите, които имат за цел да омекотят и хидратират кожата. Във формулата на емолиентния балсам от серията Atopity някои от ползите, които носи за кожата, са:

  • Подпомага заздравяването на кожната бариера;
  • Поддържа хидратацията и задържа влагата в кожата за дълго;
  • Абсорбира се лесно от кожата, без да оставя мазни следи.

Скваланът има и противовъзпалителни свойства, които помагат за намаляването на зачервяването и подуването на кожата след излагане на слънце. Поради тази причина често се включва в кремове и серуми. Може да се използва върху всякакъв тип кожа, тъй като не предизвиква появата на пъпки и не запушва порите. Въпреки това сухата кожа се възползва най-много от неговите свойства заради функцията му да задържа влагата в дермата.

 

Въпреки че скваланът не е новост в козметичната индустрия, предстои да става все по-”модерна” съставка и все по-често ще присъства върху етикетите. И има защо. Кожата е естественият щит на вашето тяло, поглезете я, както заслужава, с качествена козметика с щадящи и подбрани съставки.

Добре дошъл,

влез в личния си biotrade акаунт

Регистрирай се,

създай твоят нов акаунт

Вашите лични данни ще бъдат използвани, за да завършим поръчката Ви, за да Ви помогнем да използвате сайта ни по най-добрия начин за Вас и по други причини описани в нашата политика на поверителност.

Забравена парола

Изгубена парола? Въведи своето потребителско име или имейл адрес. Ще получиш на имейла препратка за възстановяване на паролата.

Sebomax HR капсули против косопад с Биотин, Цинк и Селен 30 бр.

(1 клиентски отзив)
25.50 лв.
стимулира растежа на косата

Sebomax HR стимулиращ тоник против косопад за мъже и жени 75 мл

(4 клиентски отзива)
33.60 лв.
Най-продавани

Acne Out възстановяващ крем SPF30 30 мл

(13 клиентски отзива)
31.90 лв.
25.52 лв.
Най-продавани
НОВА ФОРМУЛА

Melabel Forte изсветляващ крем за лице с тройно действие 30 мл

(9 клиентски отзива)
38.40 лв.

Твоята количка е празна

Продължи да пазаруваш