Какво е сквалан? | biotrade.bg

Мини продукт при поръчка | Индивидуална онлайн консултация | Безплатна доставка над 100 лв.

Най-продавани
Овлажняващ и хидратиращ крем за крака с уреа

Keratolin Foot 10% Urea хидратиращ крем за крака 50 мл

8.80 лв.

Pure Skin сапун 100 г

(2 клиентски отзива)
10.90 лв.
Най-продавани

Acne Out сапун за мазна и акнеична кожа 100 г

(6 клиентски отзива)
10.60 лв.

Calmax успокояващ гел след ухапвания 30 мл

(1 клиентски отзив)
6.50 лв.

Твоята количка е празна

Продължи да пазаруваш

Сквалан / Squalane

Сквалан / Squalane

Дори никога да не сте чували за сквалан, има голяма вероятност той неусетно да стане съществена част от вашата рутина, защото постепенно се превръща в новата “топ” съставка на много козметични продукти. Той осигурява на кожата дълбока и мощна хидратация и има антиоксидантно действие, което предпазва дермата от свободни радикали.   

Какво точно е скваланът може да разберете от следващите редове. 

Какво е сквалан? 

Скваланът е рафинирано овлажняващо масло със структура на молекулата, близка до тази на липидите в човешката кожа. Поради тази причина се абсорбира лесно, без да оставя мазни остатъци.  

Най-често намира приложение в емолиентите заради способността си да  подсилва водно-липидната бариера и да запазва влагата в дермата за дълго време. Крайният ефект от ползването му е гладка и мека кожа. 

Освен че скваланът е полезен за кожата, той е и неин естествен компонент. Намира се в изобилие в кожните мазнини, но с възрастта естественият му синтез се забавя. Кожата става по-суха, груба и податлива на външни влияния. Прилагани локално, козметичните продукти със съдържание на сквалан поддържат нивата му и придават здрав и гладък вид на кожата.  

Има ли разлика между сквалан и сквален? 

Въпреки че несъмнено са свързани, скваланът и скваленът не са едно и също нещо. Те се различават не само по гласната буква, но и по химическата си структура. 

Скваленът е естествена съставка на кожата и представлява около 15% от кожната мазнина. Открит е през 1906 г. от японския химик Мицумару Цуджимото и започва да се изследва с цел прилагането му в козметиката и медицината.  

В миналото козметичната индустрия го е извличала от черния дроб на акула. От тук произлиза и наименованието му – squalus, което на латински означава “акула”. По етични причини днес се използват алтернативни източници от растителен произход като маслина, оризови трици, пшеничен зародиш и захарна тръстика, които са също толкова ефективни.  

Скваленът е много нестабилен и бързо се окислява. Това води до произвеждането на скваленови пероксиди, които имат провъзпалителен и комедогенен ефект. За да се избегне това, растителният сквален преминава през процес на хидрогениране, за да се получи сквалан, който е некомедогенен и стабилен срещу топлина и окисляване. 

Заради тези си качества е изключително съвместим с кожата, има лек и копринен допир и незабележим аромат. 

Ползи и предимства на сквалана на растителна основа 

От години маслата са набедени за комедогенни, с мазна или трудна за абсорбиране текстура. Нито една от тези характеристики обаче не се отнася за сквалана и ползите от неговата употреба. 

Основната му функция е да поддържа хидролипидната бариера, която предпазва кожата от външни агенти и предотвратява загубата на влага. Така благоприятства за оптималния баланс на хидратация и забавя преждевременното стареене на дермата. Скваланът стимулира регенерацията на клетките и производството на колаген, като така подобрява общото състояние на кожата. 

Скваланът е високо ценена съставка в емолиентите, които имат за цел да омекотят и хидратират кожата. Във формулата на емолиентния балсам от серията Atopity някои от ползите, които носи за кожата, са: 

  • Подпомага заздравяването на кожната бариера; 
  • Поддържа хидратацията и задържа влагата в кожата за дълго; 
  • Абсорбира се лесно от кожата, без да оставя мазни следи. 

Скваланът има и противовъзпалителни свойства, които помагат за намаляването на зачервяването и подуването на кожата след излагане на слънце. Поради тази причина често се включва в кремове и серуми. 

Може да се използва върху всякакъв тип кожа, тъй като не предизвиква появата на пъпки и не запушва порите. Въпреки това сухата кожа се възползва най-много от неговите свойства заради функцията му да задържа влагата в дермата. 

 

Въпреки че скваланът не е новост в козметичната индустрия, предстои да става все по-”модерна” съставка и все по-често ще присъства върху етикетите. И има защо. Кожата е естественият щит на вашето тяло, поглезете я, както заслужава, с качествена козметика с щадящи и подбрани съставки.