Мини продукт при поръчка | Индивидуална онлайн консултация | Безплатна доставка над 100 лв.

Ниацинамид / Niacinamide

Ниацинамид / Niacinamide

Благодарение на огромно количество фенове в социалните мрежи, звездата на ниацинамида изгря като супернова на небосклона на задължителните съставки в козметиката. Факт е, обаче, че той е добре познат на дерматолозите още от 1935-1937 г. и е ветеран в много козметични продукти. Има няколко солидни причини да е с главна роля в състава им, които ще ви разкрием в следващите редове – какво представлява, как действа и има ли изобщо някой тип кожа, на който да не може да помогне.

 

Чували сте вече за ниацинамид, но знаете ли какво е всъщност?

 

Витамин В3 е едно от имената, с които е известен, а можем да го намерим върху етикета и под наименованието никотинамид. Той е разтворим както във вода, така и в алкохол и има ниско молекулно тегло.

 

Сред главните му приоритети е да подпомага обновяването на повърхностния слой на кожата, с което способства за запазването на влагата в дълбочина; видимо стяга разширените пори, като не им позволява да се запълват; работи срещу възпаленията при акне и възстановява кожата, заедно със свежестта и равномерността на тена й.

 

Тази мощна и многофункционална съставка, която подпомага защитата на кожата и я предпазва от свободните радикали, се добива по синтетичен път. Тя присъства в продуктите против акне, често в компанията на салициловата киселина, но е добър съюзник и при лечението на пигментни петна, които обикновено се появяват в края на лятото.

 

Ниацинамидът е изключително добър партньор – има уникалното свойство да се комбинира отлично с повечето активни съставки в козметиката, включително ретиноли, пептиди, хаилуронова, AHA- и BHA-киселини, дори витамин С и антиоксиданти.

Тайната на успеха му се крие в неговата изключителна толерантност – приема се еднакво добре от всички типове кожа:

Освен това е подходящ за всяка възраст. За разлика от други популярни активни съставки, като ретинола, например, които трябва да се въвеждат постепенно в рутината за красота, кожата бързо и лесно се адаптира към ниацинамида и се абсорбира добре във всякакъв вид – крем, тоник или серум.

 

Ползите от ниацинамида за кожата са многобройни:

  • Благодарение на функцията си да регулира производството на себум и на противовъзпалителните си свойства, той има благотворно влияние върху кожата, склонна към акне. Освен това има антибактериален ефект, като успокоява зачервяванията и допринася за заздравяването на белези и изравняване на тена. При редовната употреба стяга разширените пори и кожата не само изглежда по-плътна, а тенът – по-равномерен, но и кара фон дьо тена да се задържи по-дълго върху лицето.
  • Ниацинамидът има регенериращ ефект върху увредената кожна бариера. Той подпомага образуването на липиди и серамиди, които са от съществено значение за защитната функция на кожата. Здравата бариера предотвратява загубата на влага и предпазва от влиянието на външни фактори, затова продуктите, в които се съдържа, са идеални не само за дехидратираната и суха, но дори и за атопичната кожа и при розацея.
  • Антиоксидантните му свойства предпазват кожата от свободните радикали, а това предотвратява преждевременното й стареене . Ниацинамидът стимулира производството на липиди и образуването на колаген и еластин в организма – главните герои за по-стегната и еластична кожа с равномерен тен.
  • Известно е също, че има свойството да потиска синтеза на меланин и по този начин кара тъмните петна и пигментираните белези от пъпки да изчезнат. Честата употреба на продукти, които съдържат витамин В3, възвръщат равномерността и сиянието на тена.

Ниацинамидът в козметиката

 

Той присъства във всякакъв вид козметични продукти – измивни, серуми, кремове, маски. Въпреки че е с отлична толерантност към всички типове кожа, трябва внимателно да подберете формулите и текстурата, в която е вложен като съставка.  Тези, които действат благоприятно върху акнеична кожа, няма да са по вкуса на сухата или зрялата, която пък ще се чувства по-комфортно с кремове, които спомагат за задържането на влагата и ѝ осигуряват необходимата хидратация.

 

Витамин В3 е идеален за комбиниране с други съставки, като например с хиалуроновата киселина, която подпомага абсорбирането му в по-дълбоките пластове на кожата и по този начин повишава неговата ефективност

Повечето продукти включват между 2% и 5% ниацинамид, но е възможно да попаднете и на  10% концентрация.

 

Как да изберем правилния процент?

 

Съдържанието на ниацинамид пряко зависи от това дали е основна активна съставка или е в комбинация с други, като витамин С, например. За успокояващо и противовъзпалително действие 2% концентрация е повече от достатъчно.

Ако се използва като средство срещу пигментация, съдържанието му може да се увеличи до 5%. Най-високите концентрации – от 5 до 10%, са запазени за употреба при борба с акнето. Все пак трябва да се внимава – твърде високите проценти може да причинят нежелано зачервяване на кожата, тъй като ниацинамидът има способността временно да разширява кръвоносните съдове.

Ако тепърва го добавяте в рутината си, добре е да заложите на по-ниска концентрация от 1 до 5%, а ако кожата ви е по-зряла или вече е свикнала със съставката, то може да заложите и на продукти с до 10% съдържание.

 

Ако по някаква невероятна причина все още нямате козметика с добавен ниацинамид, не се колебайте дали да го включите в ежедневната си грижа, като първо проверите каква би била удачната концентрация за вашата кожа. Той носи множество ползи за външния й вид , но колкото и вълшебни свойства да притежава, само едно нещо ще ви гарантира отлични резултати – бъдете старателни в рутината си и подхождайте търпеливо към резултатите, които очаквате от избраните продукти.

Добре дошъл,

влез в личния си biotrade акаунт

Регистрирай се,

създай твоят нов акаунт

Вашите лични данни ще бъдат използвани, за да завършим поръчката Ви, за да Ви помогнем да използвате сайта ни по най-добрия начин за Вас и по други причини описани в нашата политика на поверителност.

Забравена парола

Изгубена парола? Въведи своето потребителско име или имейл адрес. Ще получиш на имейла препратка за възстановяване на паролата.

Sebomax HR капсули против косопад с Биотин, Цинк и Селен 30 бр.

(1 клиентски отзив)
25.50 лв.
стимулира растежа на косата

Sebomax HR стимулиращ тоник против косопад за мъже и жени 75 мл

(4 клиентски отзива)
33.60 лв.
Най-продавани

Acne Out възстановяващ крем SPF30 30 мл

(13 клиентски отзива)
31.90 лв.
25.52 лв.
Най-продавани
НОВА ФОРМУЛА

Melabel Forte изсветляващ крем за лице с тройно действие 30 мл

(9 клиентски отзива)
38.40 лв.

Твоята количка е празна

Продължи да пазаруваш