Гликолова киселина / Glycolic Acid - biotrade.bg

Мини продукт при поръчка | Индивидуална онлайн консултация | Безплатна доставка над 100 лв.

Най-продавани
Овлажняващ и хидратиращ крем за крака с уреа

Keratolin Foot 10% Urea хидратиращ крем за крака 50 мл

8.80 лв.

Pure Skin сапун 100 г

(2 клиентски отзива)
10.90 лв.
Най-продавани

Acne Out сапун за мазна и акнеична кожа 100 г

(6 клиентски отзива)
10.60 лв.

Calmax успокояващ гел след ухапвания 30 мл

(1 клиентски отзив)
6.50 лв.

Твоята количка е празна

Продължи да пазаруваш

Гликолова киселина / Glycolic Acid

Гликолова киселина / Glycolic Acid

Когато войната срещу бръчките е под мотото “превенция”, тогава гликоловата киселина е вашият най-добър съюзник! 

Позната и под наименованието хидроксиоцетна киселина, тя е стар познайник в света на козметиката. Това е една от най-изучаваните киселини днес, затова не е изненада, че се среща толкова често в продуктите за грижа за кожата. 

 

Гликоловата киселина е с естествен произход и се получава от захарна тръстика. Принадлежи към семейството на алфа-хидрокси киселините (AHA), заедно с други добре познати герои, като ябълчената и млечната киселина. 

 

От химическа гледна точка, гликоловата киселина е с много малка молекула, което е голям плюс в козметиката, защото улеснява проникването ѝ в дълбочина в кожата, което осигурява интензивни, дълготрайни и видими ефекти. 

В козметичните процедури се използва в концентрации, вариращи от най-ниските (до 15%) до много високи концентрации (между  35-70%), използвани от дерматолозите за лечение на различни кожни проблеми.

Рискът от увреждане на кожата нараства правопропорционално с увеличаването на процентното й съдържание, затова трябва да се прилага само под наблюдението на професионалист. 

Гликоловата киселина в дерматологията 

Заради ниското ѝ pH много дерматолози, хирурзи и естетични лекари избират да я прилагат при лечение на фотостареене, бръчки, акне, мелазма, белези и подобни. 

  • Поради високата ѝ киселинност и лесната  ѝ разтворимост гликоловата киселина често се използва като ексфолиращ агент. Обикновено се включва като активна съставка в кремове или гелове с кератолитично действие. Тя унищожава натрупания слой от мъртви клетки и в резултат дермата изглежда много по-гладка и подмладена.
  • Друг нейн плюс, благодарение на свойството й да прониква в дълбочина в кожата е, че помага на овлажнителите да стигнат до по-дълбоките слоеве на новооткритата здрава кожа. 
  • Поради сериозната си ексфолираща сила това е една от алфа-хидрокси киселините, които най-често се използват против тъмни петна. Приложена в правилната доза и в комбинация с избелващо вещество, тя подпомага премахването на горните слоеве на кожата, като заедно с тях елиминира мъртвите клетки и заличава пигментните петна. Ако се подлагате на подобна комбинирана терапия, задължително използвайте слънцезащитен крем през деня, за да предпазите новата кожа и да се защитите от повторна пигментация. 
  • Резултатите при третиране на акне с гликолова киселина са много положителни, тъй като чрез „полиране“ на епидермиса киселината успява да подобри състоянието му и да намали появата на пъпки и черни точки. По този начин тя подобрява механизма на кератинизация и ускорява клетъчния обмен.
  • Съставката успешно се справя и с белезите, оставени от набезите на акнето. Тя контролира производството на себум и премахва ефекта на лъщене. 
  • Гликоловата киселина е хигроскопична, т.е. има способността да улавя и пренася молекулите на водата – едно от качествата, които ѝ придават особено предимство, когато искаме да осигурим хидратация на кожата в дълбочина. По този начин тя предотвратява преждевременното ѝ стареене и поддържа естествената ѝ влага и свежест за по-дълго време. 
  • Защитава и стимулира образуването на колаген и еластин в кожата и по този начин увеличава регенеративния ѝ капацитет. 
  • Намалява и запълва фините линии, като пачи крак, бръчки в зоната на челото и в ъгъла на устните и т.н. Резултатът е видимо по-млада и гладка кожа. 

Гликоловата киселина в проценти 

Важно е да се отбележи, че гликоловата киселина може да се използва в различни концентрации и нейният ефект върху кожата пряко зависи от това. 5-10% водят до постепенно обновяване на кожата. Продуктите с такова процентно съдържание може да се използват ежедневно в домашни условия, като рисковете от дразнене са сведени до минимум. 

 

В концентрации между 15 и 30% ефектите на гликоловата киселина са по-ясно изразени – кожата се обновява по-бързо, но процесът може да предизвика дразнене или зачервяване. Този вид продукти трябва да се използват под лекарско наблюдение и обикновено се прилагат при подготовка на кожата за по-силен пилинг. 

 

За пилинг при цялостно обновяване на кожата се използват продукти с 35 до 70% съдържание на гликолова киселина. Козметика с такава концентрация трябва да се прилага стриктно от дерматолог, защото често тези видове лечение изискват време за възстановяване и последващи грижи у дома. 

Кога и как да използваме гликоловата киселина? 

Препоръчително е да включите в рутината си продукти с тази киселина в по-студените месеци, защото тогава слънчевата радиация не е толкова силна. Добре е да ги нанасяте вечер преди лягане и върху идеално почистена кожа, с леки масажиращи движения. Ако използвате крем или тоник с тази съставка през деня, задължително го направете преди слънцезащитния крем, който трябва да е с висок фактор. 

 

Още един съвет: гликоловата киселина не трябва да влиза в пряк допир с кожата около очите, тъй като тази зона е много чувствителна. След първите няколко нанасяния може да усетите известен сърбеж или парене, но не се безпокойте – този ефект минава бързо, а резултатът си заслужава – мека и гладка кожа. (Все пак, ако дразненето е продължително, спрете употребата незабавно и при нужда се консултирайте с дерматолог.) 

 

Гликоловата киселина е добър съюзник и може да се комбинира с други съставки, които са мощни антиоксиданти, като хиалуроновата и коджиковата киселина. Ексфолиращото ѝ действие подпомага проникването на другите активни съставки в кожата и ефектът от тях е по-качествен и забележим.  

 

Във всеки случай, за да имате чиста и сияйна кожа, четете внимателно етикетите, информирайте се, преценете вярно нуждите си и действайте едва тогава, когато сте сигурни в търсения ефект.